zaterdag 13 juli 2013

enkele nabeschouwingen

 Eerst en vooral wil ik al diegenen die een reactie plaatsten of een mail stuurden van harte bedanken; jullie steun en aanmoedigingen waren heel welkom.

Tijdens mijn tocht dacht ik dikwijls aan mijn Camino Francés, het was sterker dan mijzelf. Telkens kwam de Camino Francés er als winnaar uit. Ik voelde dat dit niet goed zat hetgeen als gevolg zou kunnen hebben dat ik niet ten volle kon genieten van de Via Podiensis. Gesprekken onderweg, met o.a. Brian en nog anderen, hebben mij tot het besef laten komen dat ik  bevooroordeeld was - Spanje heeft mij als land altijd veel meer aangetrokken dan Frankrijk, ook de taal vond ik een grotere uitdaging - en veel, minder goede, indrukken waarschijnlijk ver weggeborgen heb. De vele randonneurs, dus niet de pelgrims, hadden ook allemaal een doel dat in de nabije toekomst lag: vijf dagen, een week,  of langer stappen langs de GR 65, sommigen in min of meer grote groepen, alle overnachtingen op voorhand geboekt, sommigen met dagrugzak en al dan niet logistieke (lees begeleiders met wagen) ondersteuning onderweg. Maar ieder heeft natuurlijk recht op zijn eigen motivatie, zijn eigen reden en zijn eigen manier. Eens ik tot dat besef kwam en de vooroordelen kon opzij schuiven kon ik openstaan voor de schoonheid van de natuur, voor het rijke culturele, historische en religieuze patrimonium, de ontmoetingen op het deel van de Via Podiensis dat ik stapte. Zoals vele insiders weten: het doel is de weg!

Hier volgen enkele losse nabeschouwingen:
- de bewegwijzering is uitstekend; de bekende rood-witte markeringen van de GR zijn duidelijk en in voldoende mate aangegeven; als ik dan al eens verkeerd liep was dat gewoon te wijten aan onoplettendheid, en je moet wel goed opletten, geen gele pijlen om te volgen.



 Naast de rood-witte streepjes zijn er af en toe ook houten wegwijzers of blauwe achtergrond met schelp die aangeeft hoe ver het is tot Santiago de Compostela.


 





- de Fransen zijn als de dood voor bedwantsen (punaises de lit); ik hoorde dat er enkele jaren geleden een ware plaag heerste en sedertdien is men in de gîtes op zijn hoede: op veel plaatsen wordt aangegeven dat de voorziening preventief behandeld wordt; je kan ook her en der een milieuvriendelijk product kopen (Clako). In de gîte communal van Nasbinals, die onbeheerd is - er komt enkel een gemeentebediende van 18u tot 18u15 - wordt via een nota aan de muur gevraagd om de rugzak in een plastic zak te doen alvorens de kamer te betreden (maar er is geen controle op; mijn 2 kamergenoten deden dit niet); in de abdij van Conques steken de vrijwilligers zelf de rugzak in een zak; in de gîte Chez Celia in Figeac krijg je een plastic box ter beschikking om je benodigdheden in te deponeren - de rugzak komt niet in de kamer; in de gîte d' etape La Halte de Lacapelle gaan ze nog verder: alles blijft beneden, je krijgt een box met deksel en er wordt gevraagd om daarin enkel persoonlijk gerief te steken, enkel die box mag naar de kamer boven, douches, toiletten en was- en drooggelegenheid zijn beneden.
- de voorzieningen onderweg zijn over het algemeen ruim voldoende; gîtes zijn voldoende voorhanden om iedereen zijn eigen afstand te laten afleggen. Er zijn gîtes communaux, privé-gîtes en accueils chrétiens (die meestal een donativo vragen - hier heb ik geen gebruik van gemaakt); meestal is de accomodatie uitstekend: kamers met gewone bedden, 4-6 bedden per kamer, dikwijls met eigen badkamer. Enkel in Les Faux was er een slaapzaal met 19 bedden en gemeenschappelijk sanitair = 2 douches en 2 toiletten, en in de abdij van Conques een zaal met 7 stapelbedden en gemeenschappelijk sanitair. In de meeste gîtes wordt er half pension aangeboden (gemeenschappelijk avondmaal - dikwijls streekgerechten - en ontbijt): de prijs varieert van 28 tot 35 euro. Indien dit niet het geval is, is er wel een hotel of restaurant in de buurt (in Nasbinals bijvoorbeeld ging ik in het hotel vlakbij ontbijten en dat kostte mij 8,5 euro!!! Genoeg dacht ik om één en ander mee te nemen voor onderweg!!!). In lokale winkeltjes is er  ook mogelijkheid om iets te kopen voor onderweg; sommige gîtes bieden ook de mogelijkheid om een "panier picque-nicque " te bestellen. Het enige nadeel is dat, als je zeker wil zijn van een bed, je best op voorhand reserveert; met vallen en opstaan heb ik dat dan ook geleerd: de avond ervoor of 's morgens even informeren of er nog een bed beschikbaar is en reserveren; meestal is dat ook gelukt, echter niet altijd, maar dan pas je gewoon de lengte van de etappe aan.
- internetvoorzieningen zijn er niet zoveel; wel WiFi, maar dan moet je al je eigen gerief meehebben en op dat gebied ben ik nog vrij primitief: ik ben immers afhankelijk van publieke computers.
- kerken en kapellen zijn over het algemeen overdag open. Pelgrimsvieringen en - zegeningen zijn er in Le-Puy-en-Velay (hier kreeg ik een paternoster en een medaillon met aan de ene kant de zwarte madonna en aan de andere kant een schelp) en Conques (waar ik een boekje met het  evangelie volgens Matteus kreeg - in het Nederlands nog wel), pelgrimsoorden bij uitstek. Daarnaast zijn er in enkele stadjes/dorpjes ook lokaaltjes waar pelgrims ontvangen worden door vrijwilligers (meestal ouderen) voor een drankje, informatie, een stempel, ... Sporadisch zag ik een Jacobusbeeld. Kruisen daarentegen zijn er overal, sommigen versierd met bloemen, intenties en paternosters.



 - ik ben door heel mooie streken gestapt, getuige daarvan de foto's - waarvan er enkele op eerdere berichten staan. De inwoners zijn ook heel fier op hun streek, bijvoorbeeld de Aubrac, de Aveyron. Het weer was in de eerste week koud en vreselijk nat; vooral in de Aubrac was de lente nog heel pril einde mei


prille lente


- mede door het slechte weer lagen de stenige paden er soms vreselijk bij, het was soms echt uitkijken waar je je voeten kon zetten, vooral in de steile afdalingen (o.a. die van Rochegude en van Conques) en in de even steile beklimmingen, maar ook op de hoogvlakte van de Aubrac. Ik vond het zware tocht.









gelukkig had ik wandelstokken




probeer hier maar door te geraken zonder nat te worden met rugzak en poncho

- ik heb fijne mensen ontmoet, dikwijls dezelfde gezichten, ofwel onderweg, ofwel in de gîtes. Overwegend Fransen (vooral Sabine en Michel zullen me altijd bijblijven), een paar Duitsers, een Italiaans koppel, een groepje luidruchtige Brazilianen, Brian en Susan, enkele Québecquois - zeg nooit Canadees tegen iemand uit Québec - , het koppel uit Sint-Katelijne-Waver - 2x - (dat nu waarschijnlijk nog steeds aan het stappen is ergens in Spanje) en de fietsers Willy en Marcel uit Tongerloo - 1x- (die hopelijk intussen veilig en wel terug thuis zijn). Weinig enkelingen, laat staan vrouwen alleen.












woensdag 26 juni 2013

mijn stapgeschiedenis (bis)





Dit zijn de hoogteverschillen van het deel van de via Podiensis (GR65) dat
 ik stapte, tot in Figeac; de etappes van Figeac naar Rocamadour staan er niet op. Zo hebben jullie een idee van het klimmen en dalen. De etappes zoals hierboven aangegeven kloppen ook niet met wat ik deed (ik stapte géén 32 km).

Hieronder mijn persoonlijke stapgeschiedenis:

dag 1:   Le-Puy-en-Velay - Saint-Privat d' Allier                    24 km
dag 2:   Saint-Privat d' Allier - Saugues                                  21,5 km
dag 3:   Saugues - Les Faux                                                  24,5 km
dag 4:   Les Faux - Aumont-Aubrac                                      20 km
dag 5:   Aumont-Aubrac - Nasbinals                                     28 km
dag 6:   Nasbinals - Saint-Chély d' Aubrac                            17 km
dag 7:   Saint-Chély d' Aubrac - Espalion                              22 km
dag 8:   Espalion - Massip                                                     26 km
dag 9:   Massip - Conques                                                    23 km
dag 10:  Conques - Livignac-le-Haut                                     24 km
dag 11:  Livignac-le-Haut - Figeac                                        24 km
dag 12:  Figeac - Lacapelle Marival                                      21 km (+ 3 km)
dag 13:  Lacapelle Marival - Thémines                                  11 km
dag 14:  Thémines - Rocamadour                                         22 km
                                                                                         _________________

totaal                                                                                   308 (+ 3 km)


Deze afstanden zijn relatief; alles hangt af van de geraadpleegde bronnen.

donderdag 20 juni 2013

franse pelgrimspoesie


Net als in Spanje vindt men ook in Frankrijk teksten, liederen, gedichten en gebeden voor de pelgrim en voor Jacobus.
Het meest gekende is de moderne versie van een oud middeleeuws lied Ultreia (dat wij o.a. in Conques zongen):

Tous les matins nous prenons le chemin.
Tous les matins nous allon plus loin.
Jour après jour la route nous apelle.
C' est la voix de Compostelle.

Refr.: Ultreia! Ultreia! E suseia! Deus adjuva nos.

Chemin de terre et chemin de foi.
Voie millénaire de l' Europe
La voie lactée de Charlemagne
C' est le chemin de tous le Jacquets.

Et tou lá-bas au bout du continent
messire Jacques nous attend.
Depuis toujours son sourire
fixe le soleil qui meurt au Finistère








woensdag 12 juni 2013

Rocamadour

Vandaag  dan de cirkel rondgemaakt, over Gramat naar Rocamadour, met de zwarte Madonna.
 Mooie tocht, eerst langs weiden, daarna over de "causses", een kalkplateau met rotsen, schrale begroeing, stenen muurtjes, schapen, en daarna door de canyon van de Alzou, met meerdere oude molens. Ik vraag mij af hoe ze die stenen daar ooit gekregen hebben














 En dan uiteindelijk het zicht op Rocamadour.


Rocamadour is na Lourdes de meest bezochte bedevaartplaats van Frankrijk. Het stadje is in terrasvorm gebouwd langs de flanken van een steile rots. Beneden gaapt een canyon waar de rivier de Alzou kronkelt; de GR 6 loopt langs dit riviertje.


De huizen, de daken en de kerken lijken deel uit te maken van de rots. Bovenop torent een kasteel.

Men komt de stad binnen (van beneden) langs de Porte du Figuier en volgt dan de enige straat van Rocamadour, vol kleurrijke winkeltjes en fraaie huizen. Via een monumentale trap van 233 treden (voor luilakken is er uiteraard een betalende lift) komt men in het hart van Rocamadour: een plein met de heiligdommen; het lijken wel schuilplaatsen die in de rotsen zijn uitgehakt.
De naam van het stadje komt van "roc Amator", de rots van Amadour. Saint-Amadour leidde een kluizenaarsbestaan nadat hij vanuit het Heilig Land hier naartoe vluchtte. In de 12de eeuw werd zijn lichaam, nog geheel onaangetast en intact, aangetroffen in een tombe in de bergwand.
Veel bekende mensen kwamen naar Rocamadour op pelgrimstocht, o.a. Lodewijk de Heilige en Hendrik III van Engeland, die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte.



hier werd het lichaam van Amadour gevonden 




In een zijkapel van de basiliek staat het beeldje van de Zwarte Maagd.
Het verhaal van de Zwarte Madonna: een afbeelding van Maria waarvan het gezicht zwart is doordat het in die kleur geschilderd is of doordat er donker materiaal (meestal hout) gebruikt is. Het verhaal dat de donkere kleur ontstaan is ddo ouderdom of door het veelvuldig aansteken van kaarsen, is dus niet juist.  Volgens sommigen brachten de Tempeliers de originele Madonna's vanuit het Midden-Oosten mee. Zwart wordt ook geassocieerd met aarde, vruchtbaarheid, moeder (Isis).
Hier steek ik de laatste kaarsjes aan van mijn tocht, échte, geen elekrische lichtjes (dames van de Tai-Chi, o.a. voor jullie!).


Dit jaar is een jubileumjaar in Rocamadour: 1000 jaar pelgrimeren; allerlei activiteiten zijn gepland met als hoogtepunt de week van 15 augustus. Het is er altijd druk, wat zal dat dan niet zijn!!!


zaterdag 8 juni 2013

terug herfst

Wind, regen en amper 14graden.
Alle berichten zijn bijgewerkt en voorzien van foto's.

laatste dag

Een goede nacht gehad. Ik ben niet gehaast want het is maar een korte etappe. Veel krekels en vogeltjesgetsjilp onderweg. De temperatuur is beter vandaag, met een licht gesluierde zon.





Om 11u45 al kom ik aan in Thémines, waar mijn bed gereserveerd is. Een dorp van niets, met een piepkleine beenhouwer en een bakker die beiden gesloten zijn. Een restaurant is 7 km verderop. Wat moet ik hier in godsnaam doen? Doorgaan tot Gramat is geen optie vermits alle bedden daar volzet zijn.
Dus beslis  ik er de brui aan te geven en bel naar Bie, één dag eerder dan gepland. Het is genoeg geweest!



vrijdag 7 juni 2013

tintelende voeten

Mijn voeten hebben de ganse nacht getinteld! Slechte nacht achter de rug dus, ook omdat een jonge gast naast mij pas om 1u30' binnenkomt en onmiddellijk begint te snurken. _ en hij blijft dit doen voor de rest van de nacht!
Ontbijt aan de overkant van de straat in een brocanterie die tegelijk salon de thé is.
Ik verlaat hier de GR65 en begin aan de variante GR6. Geen enkele herkenning aan een pelgrimsweg hier, op een paar kruisen na.
Voor het eerst heb ik de raad van Barthel Van Riet opgevolgd (zie bericht "kathedraalwoud") en mijn "gevoeg" in het bos gedaan; teruggeven aan de natuur wat haar toekomt zeker? De vliegen kunnen er maar deugd van hebben!
Weer een zeer warme dag, eigenlijk te warm om te stappen. Zolang het in het bos blijft is er geen probleem, maar er zijn veel stukken over asfalt, zonder schaduw, en mijn voeten verhitten. Ik geraak niet vooruit, ik doe geen 3 km/u. Bovendien loop ik een stuk verkeerd; ik heb een afslag gemist en kom in de weiden terecht (2 km extra?).


Cardailhac, nog een "plus beau village de France"





ergens onderweg




Doodop kom ik in Lacapelle-Marival aan om 16u30'.



De eigenaar van de gîte is zeer familiair maar bedoelt het allemaal goed. Hij raad mij aan om het morgen wat rustiger aan te doen en niet tot in Gramat te stappen - er is overnachtingsmogelijkheid in Thémines, halfweg.
Vanavond dan ook afscheid genomen van Michel, een man die reeds samen met mij  op de trein naar Le Puy zat.