woensdag 31 mei 2017

Wat groeit er in mijn hof?

Vanmorgen even twijfel: poncho aan of niet. Het heeft nog flink geregend vannacht en het druppelt nog wat. Dan toch maar vertrekken met de poncho aan. Na een dik uur gaat die alweer uit. Met softshell aan is het te warm, zonder te fris. Dan maar zonder. De Pyreneeën naderen stilaan en dus is het meer op en af, maar niet te fel.
                    bij het verlaten van Arzacq hangt deze vrome wens en ik hoop dat die uitkomt
pelgrimsboom
                        deze eenzame parasolden staat ergens eenzaam te staan naast een kerkje
En verder zie ik vandaag 3 eucalyptusbomen; hoe die hier verzeild zijn geraakt weet ik niet.
Drie dorpjes passeren de revue vandaag: Louvigny, Fichous-Riumayou, en Larreule, alledrie kleine propere plaatsjes, met mooie kerkjes. In dit laatste werd in 995 een Benedictijnenklooster gesticht waarvan niets meer overblijft.
 Een wilde weldoener heeft een tentje in zijn voortuin waar hij een paar stoelen, een tafel, een frigobox met water en siroop en koffie aanbiedt voor een donativo. Zeven jaar geleden nam zijn vrouw dit initiatief. Zij is intussen overleden en hij zet de traditie voort. Mooi toch?

 Ik zit nu in een gîte in Uzan, ook weer een kleine plaats. Het is een huis met 4 slaapkamers en alles erop en eraan. De eigenares woont aan de overkant en loopt met hele vuile - zwarte - voeten rond (ik vermoed dat ze in de tuin aan het werken was). In de grote tuin rondom is het gras mooi onderhouden, staan alle soorten bloemen, fruitbomen, druiven en een grote moestuin (ajuin, peterselie, (wie kent dat liedje nog?) courgetten, wortelen, prei, sla, en nog veel meer. (onderste foto)
 De plaatselijke kerk is gewijd aan de Heilige Quitterie, die van enkele dagen geleden in Aire-sur-                                             l'Adour (die haar afgehakte hoofd de helling opdroeg).
en de "source de Sainte Quitterie"

Hoe het met het weer gesteld is? Geen regen, afwisselend bewolkt en opklaringen. Niet al te warm. Van de natte schoenen heb ik geen last gehad; ze waren nog een beetje klam vanochtend, maar ik heb ze drooggelopen. 
En morgen zijn we er weer met meer weer 😀 !
's Avonds heeft de dame des huizes haar voeten gewassen en eenvoudige maar uitgebreide maaltijd voorzien, met producten van eigen kweek.


dinsdag 30 mei 2017

Gore-tex, mijn voeten!!!!

Als ik de lucht zie vanmorgen twijfel ik. Voor de veiligheid doe ik toch maar de regenhoes over de rugzak. Nog geen 5 minuten later stop ik al: ponchotijd! Het giet pijpenstelen en blaasjes. Hoe langer ik stap hoe meer water er in mijn schoenen valt, de Gore-tex zal wel tegenhouden maar het loopt er gewoon van vanboven in.  En zeggen dat ik zo van die beenlappen heb (thuis natuurlijk)  - ben nu even de naam vergeten - Na een tijdje hoor en voel ik het klotsen. In de hellingkjes bergop stroomt het water me tegemoet, bergaf stap ik met de stroming mee. Na 8 km ben ik in Pimbo, een dorp met een collegiale kerk. Zou door Karel de Grote zijn gesticht bij zijn terugkeer van een veldtocht in Spanje. Later zou het een "bastide" worden, een versterkte plaats. In de lokale Gîte Communal doe ik mijn schoenen uit; ik kan het water er zo uitgieten. Moet ik zo nog verder? Ook mijn kousen kan ik uitwringen. Gelukkig moet ik vandaag niet zo ver.
Het goede nieuws is dat mijn schoenen proper zijn en dat de boeren blij zullen zijn met dit weer 😉.

Gedaan met de Landes, nu zit ik in de Béarn, in Arzacq-Arraziguet. Het klaart wat op na 16u, mijn schoenen zitten volgepropt met kranten en ik hoop dat ze morgen droog zullen zijn.
Weinig foto's genomen, het was te slecht weer.
Ben net boodschappen gaan doen want morgen is er niets onderweg.
Mijn (voorlopige) planning voor de volgende twee dagen heb ik moeten herzien in functie van vrije slaapplaatsen.




maandag 29 mei 2017

Het gaat vooruit, het gaat verbazend goed vooruit

Om 6u is het van dat: gerommel en heen en weer geloop. En alles klinkt driedubbel zo luid in de kerk. Het is de eerste keer dat er zo vroeg opgestaan wordt, tot nu toe toch. Van slapen komt niks meer in huis dus sta ik ook maar op. Op mijn programma staat voor vandaag maar een korte wandeling: bijna 20 km en ik heb dus alle tijd.
Ik vind het altijd vreemd dat de weg vinden in een onbekende streek of stad nauwelijks of geen problemen oplevert. Na meer dan 330 km ben ik nog niet verloren gelopen (maar wat niet is kan nog komen natuurlijk 😉).
De zon laat het afweten, de wolken zijn soms dreigend maar het blijft droog - veel frisser dan de vorige dagen. En dus minder zweten. En dus gaat het goed vooruit langs kaarsrechte asfaltwegen tussen de maïsvelden deze keer, bijna helemaal vlak, op een nijdig klimmetje op het einde na.

                            eerst een kwart toertje rond het Lac du Brousseau (met knuppelpaadjes)
Ergens onderweg, na een helling, staat op een bord: "Ce qui est très très dur, rend très très fort" ; ieder denkt er maar het zijne van.
 Brigitte, een vaste medepelgrim van zeker een week, zie ik vanmorgen terug, na 4-5 dagen te zijn verdwenen. Dat doet mij denken aan een bericht in 2012 dat ik de titel gaf: "daar is Bridget weer". Haar zag ik ook een tijdje niet en daarna weer
                                           zelfs de bomen hebben hier blijkbaar huisnummers
                                              een hartelijk welkom in Miramont-Sensacq
Met het mooie maar eenvoudige kerkje, geflankeerd door een watertoren, zoals er hier veel zijn in de omgeving - zij zijn de bakens in het landschap.
De hospitalero van de gîte communal vertelt een bezienswaardigheid: de lokale pastoor, een oude man, heeft gezorgd voor een vijftiende statie van de kruisweg, nl. de verrijzenis.
Van in de tuin van het kerkje zouden, bij helder weer, de Pyreneeën zichtbaar zijn, er staat een overzichtsartikel, maar ik zie niets.


                                                                         15de statie
                                                      ook Jacobus is prominent aanwezig
                                                 zelfs de kerststal staat nog in een hoekje opzij

Het onthaal in de gîte is heel hartelijk, beste tot nu toe. In de namiddag, na de dagelijkse bezigheden, (er is een droogzwierder zoals vroeger, ik heb geen idee van het aantal toeren maar de was komt er bijna droog uit) ga ik op bed liggen en val ik in slaap - heeft deugd gedaan. Van mij mag Miramont-Sensacq in het rijtje van de Plus Beaux Villages. Er is een bakker maar het is maandag, dus gesloten.
Rond 15u30 begint het te regenen, een stevige bui en de rest van de vooravond afwisselend gedruppel en droog. Meteen afkoeling.
Het eten is dik Ok en de hospitalero zorgt voor de nodige animatie.


zondag 28 mei 2017

Slapen in de kerk

Veel volk onderweg vandaag, waar ze allemaal vandaan komen weet ik niet, maar wel allen op weg naar Aire-sur-l' Adour. Zondagswandelaars? Met dagrugzakje, in groepen/groepjes, je hoort ze van ver luid pratend. Vind ik helemaal niet leuk. Bovendien vang ik onderweg op dat ze in dezelfde gîte als ik verblijven.
Vrij vlakke etappe naar Air-sur-l' Adour.
In de voormiddag is er wat sluierbewolking zodat de zon niet zo heet is, maar tegen de middag is het alweer van dat: zweten en zweten en nog meer zweten.


                                                 een trage weg naast een vroegere spoorlijn

                                hier zit ik rustig te genieten tot de lawaaimakers eraan komen
                                    gîte Chapelle des Ursulines ; echt waar in de kapel zelf
                                   de kruisweg hangt er nog: Jezus valt voor de tweede keer


                                                        maar er is nog werk aan de winkel

En erg praktisch is het niet: voor toilet en douche moet men van de ene kamer naar de andere, de was moet gebeuren onder de douche en er is een piepklein buitenplaatsje om te drogen
Hier recht tegenover staat de kerk van Sainte Quitterie - heb ik nog nooit van gehoord. Volgens de legende zou deze jonge prinses, die haar leven aan God wilde wijden, onthoofd zijn door haar verloofde, die zij afgewezen had. Zij droeg eigenhandig haar hoofd de helling op waar deze kerk nu staat. En dat is een serieuze helling ; ik heb zelfs de moed niet om in deze hitte nog naar beneden te gaan en de stad te bezoeken.
                                                            bewegwijzering in de stad

Intussen heb ik de Gers verlaten en ben ik nu in de Landes.

Weer geen internet

Op weg voor een kleine 20 km in alweer een warme dag, dorstig en zweterig . Ik doe het rustig aan, ik heb alle tijd.
Rond 10u30 ben ik in Nogaro. Bij het binnenkomen van het stadje gaat het raam van een geparkeerde wagen naar beneden en hoor ik "Bonjour Jan, ça va?". Vreemd is dat in een onbekende streek. Het is de man van Alice die hen aan het opwachten is.
Nogaro betekent blijkbaar "plaats met notenbomen" (maar eigenlijk heb ik er geen gezien), en werd rond half 1055 gesticht. Zou ook gekend zijn van een auto/motorcircuit, en dat is goed te horen bij het verlaten van de stad ; ze zijn duchtig aan het oefenen.

                                                                       's ochtends
                                                             een waanzinnige boomhut

                                             drukte op de zaterdagse markt van Nogaro

Midden in een bos ligt de Eglise de l' Hôpital , een voormalige hospitaalkerk ; hier bevond zich sinds                                                1219 een commanderij van de Johannieters.

                                                           staat een beetje scheef, sorry

Verder door hetzelfde landschap als de vorige dagen, met her en der een zeldzaam huis of boerderij. De bouwstijl is ook veranderd, veel leem en vakwerk.
Mijn slaapplek voor vannacht is de gîte Maison Labarbe in Lanne Soubiran, ook weer een vergeten gat zonder internet. Er staan enkele (mooie) huizen en een kerkje/kapelletje.

                                                 ergens onderweg, even rusten op een palet
                                                      het kerkje van Lanne Soubiran

                                                                        de gîte
                       en het huis van de eigenaar - Bie en Paul, zou dat niets voor jullie zijn?

Er is tijd zat, dus knip ik mijn nagels en neem de tijd om ook mijn schoenen onder handen te nemen: het is goed weer, er is een kom en een harde borstel en nu ze zijn opnieuw toonbaar.
Rond 18u komt er nog een man, een dertiger schat ik, met zijn vader toe, op zoek naar een slaapplek. Alles is overal volzet en er komt toch een oplossing uit de bus: voor de jongeman wordt een sofa klaargemaakt en de vader kan bij de eigenaar terecht

Het avondeten wordt buiten geserveerd en ik zit tegenover Kristien Hemmerechts, maar dan in een Franse versie 😅.

vrijdag 26 mei 2017

Quand les zosiaux chantent dans le bois

Gisteren was me het dagje wel !
Van Condom naar Lamothe, wat dat ook moge wezen. Want de aankomstplaats is elke dag weer een verrassing: van Cahors, Moissac, Lectoure, Condom en zo wist ik dat het stadjes waren, maar de dorpjes? Dikwijls is er niets. Zo ook vandaag, maar daarover later meer.
Eerst de etappe.
Zoals op elke Camino zijn er ook hier steeds dezelfde pelgrims die je ontmoet, en dan wordt er meestal ook geïnformeerd waar naartoe gestapt wordt en waar geslapen. Bij het ontbijt vertel ik dat ik geen bed gevonden heb in Lamothe - want alles is volzet - maar dat ik in een tent in de tuin kan overnachten (alternatief is nog 9 km verder stappen, en dat is uitgesloten - 26,5 of 35,5!!!!! ), ook Tad, een Nederlander, heeft geen andere keuze. Dat wordt dus mijn slaapmaatje voor vannacht. Dominique (of Dominic?), die ik bijna dagelijks ontmoet, stelt voor om met mij te wisselen want hij heeft wel een bed. Dat wil ik natuurlijk niet.
Het is een broeiend hete dag, 32 graden in de schaduw, geen zuchtje wind en heel veel over asfaltwegen en langs graswegen naast en tussen de velden en de uitgestrekte wijngaarden. Het lijkt wel een Toscaans landschap met goed onderhouden wijngaarden, graanvelden, zonnebloemvelden, licht heuvelend en af en toe een mooi huis met zuiderse beplanting en cipressen en parasoldennen.
De zeldzame holle wegen bieden even wat schaduw en daar hoort natuurlijk het vogeltjesgezang van Urbanus bij, vandaar de titel van dit bericht. Er ruist ook veel in het struikgewas, veelal hagedissen of muizen, maar ook dingen die ik niet ken, net zo min als Toon Hermans .

                                                              's ochtends in de vroegte
 gerestaureerde Pont d' Artigues, reeds in de middeleeuwen gebruikt door pelgrims ; vanaf hier zou                                                      het nog exact 1000 km zijn naar Santiago.
 Montreal-du-Gers, het enige dorp onderweg, na 15 km; is ook weer een Plus beau village de France en ook Village Fleuri.

 En dit is dan Lamothe: er staan 2 huizen en een kerkje /kapel. Dit is de gîte, met plaats voor 10 personen, doet tegelijk dienst als bar, serveert snacks aan voorbijgangers en er is mogelijkheid tot bevoorrading (beperkt). Voor de overnachters is er half pension voorzien. Prima gîte, alleen is de eigenaar een beetje te familiair en overenthoesiast naar mijn mening.
Als ik aankom wordt mij gezegd dat ik in een bed kan slapen,  Dominique had toch gewisseld. Hij was voor mij aangekomen.
                                                           dit had mijn bed moeten zijn
                                                het kerkje van Notre Dame des Vignes
een vreemde bedoening: binnen is een rare snuiter :een man bewaakt het kerkje en staat ter beschikking van pelgrims en toeristen. Hij houdt mij zeker 45 min. aan de praat en ik begrijp zijn accent maar half


Vanmorgen dan zie ik Dominique en vraag hem of hij een goede nacht heeft gehad. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen: hij wist niet dat vogeltjesgezang zoveel lawaai kon maken en bovendien was er het gezoem van muggen.
Weer niks geen internet in dit godvergeten gat.

Vandaag dan, 26 mei, een korte etappe van 18 km naar Manciet, dat ditmaal wel een dorp blijkt te zijn. Niet groot maar met een kruidenier en een hotel ; daar verblijf ik nu.
Veel aangenamer dan gisteren om te stappen, meer schaduw ook doordat het eerste deel een groene wandeling is langs een oude spoorlijn, nu half aarde, half grind. Ik heb de indruk dat het iets minder heet is, misschien omdat er een licht briesje waait op de hellingen.  Verder ongeveer hetzelfde landschap als gisteren

                                                                  de oude spoorlijn
                                                      Jacobus in de kathedraal van Eauze
            onderweg een aangename verrassing: een picknicktafel en in de schuur een frigo met                   gekoelde dranken

         en daar ontmoet ik de drie Belgische vrouwen weer met wie ik gisteren kennis maakte
         Franse pelgrims Alice, Maite, Jean-Luc en  begeleider, echtgenoot van Alice die is                                                                    moeten stoppen omwille van voetproblemen